Hvordan velge rett sett darts

March 27, 2012

Hvordan velge ut et riktig sett med dartpiler?
Først av alt, når det gjelder å velge hvilken vekt og form på dart pilen finnes det ingen feil svar og et enormt stort utvalg. Det er store mengder å velge mellom når det gjelder piler, form og material. Det eneste du bør huske på er å ikke bruke for mye penger på det første settet du kjøper deg.
Normalt sett så vil du høyst sannsynlig bytte ut dine dart piler i løpet av det første året du spiller, så ikke bruk for mye penger før du vet hvilke typer piler som passer deg best, form, type tønner (”barrels”) o.s.v.
Til syvende og sist kommer det hele ned til hva du føler deg mest komfortabelt med til din kaste stil.
I dette innlegget så vil vi liste ned noe tips som du kan ta med deg videre for å fremskaffe dine første dartpiler.

Oversikt over forskjellige material og dart typer:
Det er mange forskjellige piler å velge mellom, messing, nikkel / sølv, palladium coated, Tungsten, Tungsten / Titanium.
De mest brukte pilene for aktive/ profesjonelle dartspillere er Tungsten piler. På grunn av en høy tetthet på materialet, vil pilene motstå en mindre slitasje, samtidig som at de blir tynnere enn f. eks messing som igjen gjør det enklere å gruppere pilene i dartskiven.
Messing, Nikkel/sølv er billigere piler og av mykere materiale, disse tåler også veldig mye, men er noe tykker i tønnen (barrels) enn Tungsten og ikke så lett å få samme grupperingen på disse som i Tungsten. Men er du ny til dartsporten er det slike piler en bør begynne med, etter hvert som du får en feeling med spillet så vil du kjøpe nye piler opptil flere ganger.
Når du ser på Tungsten piler så vil det ofte stå 80 % Tungsten, det er mengden wolfram (”materialet Tungsten”) i pilen jo høyere prosent jo dyrere er pilen. Tungsten / Titanium er noe av det dyreste på markedet, her er det Tungsten piler med Titanium legering, dette gjør at pilene får ett vannvittig godt grep og har du spilt aktivt lenge er det å anbefale.


Dartpiler er i en mengde forskjellige vektklasser. Du får dem fra 12 gram og helt opp til 50 gram i enkelte tilfeller. Det er veldig sjelden at noen spillere benytter dartpiler som er over 30 gram, men de fleste dart organisasjoner tillater piler opp til 50 gram på stålsiden. Her er en av grunnene til at du ikke skal bruke for mange kroner på dine første dart piler da vekt er en veldig viktig faktor for dartspillere. Kjøp f.eks. 23 gram og prøv å få en feeling, det beste er om du kan teste mange forskjellige vektklasser slik at du blir komfortabel med det som passer deg best. Hvis det finnes en lokal dartklubb med en del spillere så har du kanskje mulighet for å prøve ut mange vektklasser etter hvert. Et tips er jo lettere dartpiler er jo hardere må du kaste, tyngre piler krever ikke så hardt kast som en lettere dartpil. Dartpiler finnes i en mengde forskjellige Tønner (”Barrels”) Det neste trinnet er å prøve ut de forskjellige tønnene pilene kommer i som er tilgjengelig i den vekten som passet deg. Noen tønner (”barrels”) er glatte, andre er ru, noen er korte andre med litt større lengde. Her er det en rekke forskjeller og små forskjeller kan ha stor innvirkning på spillet ditt. Som regel vil mer enn en dart tønne (”barrel”)fungere for deg og her må du selv føle deg frem over hvilken tønne (”barrel”) som passer deg best. Det kommer mange varianter av tønner til messing piler, nikkel / sølv piler og Tungsten piler, så valget kan virke vanskelig, men det viktigste er komfort. Bakkstykker og Flights En annen viktig faktor er å prøve ut forskjellige Flights og Bakstykker (dette er rimelig forbruksvarer innen darts). Bakstykker og Flights kommer i forskjellige lengder design og alt dette vil ha en innvirkning på hvordan dart pilen flyr i luften. Et tips er å gå til innkjøp av ekstra korte, korte og medium Bakstykker i nylon, og i tilegg forskjellige flights former. Her får du tak i økonomi pakker som er meget rimelige i pris og du har de forskjellige lengdene som er mest brukt. Bakstykker kommer i nylon, aluminium, stål og Titanium, og Flights får du i en rekke former. Prøv og bli overasket over forskjellene som er, når du har kastet noen 100 ganger bør du ha en pekepinn på hva som er din type lengde på Bakstykket og Flights.


Leave a Comment