Hva er dartskiver laget av?

March 27, 2012

Dartskiver finnes i forskjellige typer materialer. Igjennom tiden er det laget dartskiver av tre, kork, papir, sisal og andre materialer. De fleste dartskivene i dag er laget av sisal.

Sisal er plantefiber, som stammer fra arten Sisal-Agave (Agave sisalana). Disse plantene stammer fra Sydamerika, men dyrkers i dag også andre steder i verden, bl.a. Afrika. Fibrene er meget lyse og utrolig sterke. Det er denne lyse fargen, som vises på dartskivene og av samme grund kan fargene variere en smule fra dartskive til dartskive.

Dartskiver har en slags gitter imellom scorefeltene. Dette gitteret kalles spider, gitter eller tråd. Gitteret finnes i flere forskjellige typer.

Den klassiske tråden er rund og er satt på dartskiven med hefteklemmer. Denne type tråd og hefteklemmer medfører at dartspilleren av og til får en ”springer”, også kalt et ”bounce”. Dette skjer når dartpilen rammer tråden/hefteklemmen, og dermed ikke setter seg fast i dartskiven. Et eksempel på en klassisk dartskive med rund tråd finner du her.

Moderne turneringsskiver er laget med gitter av knivstål. Denne typen gitter er skutt inn i dartskiven, og det er derfor ingen hefteklemmer. Knivstål er det foretrukne materialet, da det er tynt, og påvirker dartspilleren minst mulig. Gitteret kan på de beste dartskiver være helt ned til 0,6 mm. Tynt! Her kan du se et eksempel på en turneringsdartskive.

Andre typer dartskiver som kan nevnes er skiver produsert i papir.


Leave a Comment